De Guindos: Δεν έχουμε περιθώριο λάθους

Κινδύνους βλέπει ο ΥΠΟΙΚ της Ισπανίας. «Δεν υπάρχει περιθώριο λάθους», τονίζει. Απορρίπτει το ενδεχόμενο εξωτερικής βοήθειας για το ξεκαθάρισμα του τραπεζικού τομέα. Προβλέπει αύξηση χρέους 10%.

De Guindos: Δεν έχουμε περιθώριο λάθους
Η επανεξέταση του προϋπολογισμού της Ισπανίας, που είναι απαραίτητη για να τεθούν υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά της χώρας, θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία της και τη θέση της στις αγορές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Luis de Guindos σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.

Σύμφωνα με τον de Guindos, «δεν υπάρχει περιθώριο λάθους». «Από άποψη προϋπολογισμού, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα lose-lose situation». «Αν δεν γίνουν αρκετές προσαρμογές, οι αγορές θα σε τιμωρήσουν. Αν όμως το παρακάνεις, οι αγορές μπορεί και πάλι να σε τιμωρήσουν», λόγω των ανησυχιών αναφορικά με την οικονομική ανάπτυξη, πρόσθεσε.

Η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας παρουσίασε την Παρασκευή έναν προϋπολογισμό για το 2012 ο οποίος προβλέπει περικοπές ύψους 27 δισ. ευρώ με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα στο 5,3% του ΑΕΠ φέτος, από 8,5% πέρυσι. Ωστόσο, εκφράζονται ανησυχίες ότι οι περικοπές αυτές θα οδηγήσουν την ισπανική οικονομία σε ένα πτωτικό σπιράλ, που θα κάνει όλο και πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση του χρέους.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί στην ισπανική Βουλή προς συζήτηση, εν μέσω αυξανόμενης δυσαρέσκειας αναφορικά με το τεράστιο μέγεθος των περικοπών σε μια χώρα που ήδη βρίσκεται σε ύφεση, με την ανεργία να ξεπερνά το 20% και την ανεργία των νέων να κινείται σε επίπεδο υψηλότερο του 50%.

Η κυβέρνηση της χώρας προβλέπει ότι η εγχώρια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,7% φέτος, πρόβλεψη που ο de Guindos περιέγραψε ως «συνετή, συντηρητική», προσθέτοντας πως θα επιστρέψει σε «ελαφρώς θετική ανάπτυξη το επόμενο έτος».

Όπως επισήμανε, τα μισά περίπου από τα μέτρα που προβλέπονταν για τον προϋπολογισμό της φετινής χρονιάς έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ. Τον Δεκέμβριο τέθηκαν σε εφαρμογή μέτρα ύψους 15 δισ. ευρώ, ενώ η νέα φορολογία που παρουσιάστηκε την Παρασκευή τέθηκε αμέσως σε ισχύ. Μόνο οι νέες περικοπές δαπανών χρειάζονται την έγκριση της Βουλή, και αυτό αναμένεται να γίνει προς τα μέσα Μαΐου.

Ο de Guindos επιχείρησε να καθησυχάσει τους επενδυτές σε ό,τι αφορά τις ισχυρές περιφέρειες που ελέγχουν άνω του ενός τρίτου των δαπανών στην Ισπανία και αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα των αστοχιών του περυσινού προϋπολογισμού. Σημείωσε πως ένας νέος νόμος για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού δίνει στην κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης νέα εξουσιοδότηση για να παρακολουθεί τα δημοσιονομικά των περιφερειών και να επιβάλλει στις περιφερειακές κυβερνήσεις την τήρηση των στόχων. Γνωστοποίησε επίσης πως η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει συναντήσεις τις ερχόμενες εβδομάδες στις περιφέρειες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τους νέους κανονισμούς σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσιών υγείας, παιδείας κ.λπ. «Αυτό θα τους δώσει μεγαλύτερη ευελιξία για να ελέγξουν τα κόστη τους», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, ο de Guindos δήλωσε πως η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Mariano Rajoy βρήκε ένα σύστημα επιβαρημένο από τοξικά στοιχεία από τον τομέα του real estate καθώς και οικονομικά πιεσμένες περιφερειακές κυβερνήσεις, που χρωστούν στους προμηθευτές τους περίπου 30 δισ. ευρώ.

Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, η κυβέρνηση δημιούργησε μια σειρά γραμμών πίστωσης για να βοηθήσει τις περιφέρειες να αποπληρώσουν τα χρέη τους, κίνηση που θεωρείται σημαντικό κίνητρο, αλλά και που θα αυξήσει το επίπεδο χρέους κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα ωστόσο με τον de Guindos, αυτή δεν θα έχει επίπτωση στο έλλειμμα, καθώς οι δαπάνες αυτές είχαν ήδη προϋπολογιστεί.

Η δημιουργία των γραμμών πίστωσης, σε συνδυασμό με την ανάγκη χρηματοδότησης ενός ελλείμματος ίσου με το 5,3% του ΑΕΠ, κάποια μικρότερα μέτρα και τη συρρικνούμενη οικονομία, θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους της Ισπανίας κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες το 2012, από 68,5% το 2011 σε 78% φέτος, ανέφερε ο de Guindos.

Επίσης, δήλωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις συγχωνεύσεις τραπεζών, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και άλλες τους επόμενους μήνες.

Χαρακτήρισε δε παράλογη ιδέα την πιθανότητα η Ισπανία να ζητήσει εξωτερική βοήθεια προκειμένου να χρηματοδοτήσει το ξεκαθάρισμα στον τραπεζικό της τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v